Sådan laver du en ansøgning, som fanger arbejdsgivers opmærksomhed!

01-12-2020

          

 

Du har endelig fundet jobbet, du altid har drømt om, og du er klar til at investere blod, sved og tårer på at skrive ansøgningen, der skal skaffe dig drømmejobbet. Du bør dog være opmærksom på, at din ansøgning muligvis ikke bliver læst fra ende til anden.

Jeg er skabt til det her job

Du er med sikkerhed ikke den eneste jobsøgende, der finder netop dette specifikke jobopslag spændende og appellerende. I nogle tilfælde vil du muligvis være én ud af hundrede ansøgere, der sidder med præcis samme følelse af at være skabt til jobbet, som du gør. Det er en god ide at være opmærksom på konkurrencen, når du skriver din jobansøgning, da dette unægteligt er en motivationsfaktor til at yde sit bedste.   

Forestil dig at du sidder i arbejdsgivers stol. Du har netop modtaget den uoverskuelige stak ansøgninger. Den enorme mængde mails kan næsten ikke være i din indbakke, og gennemgangsprocessen skal ofte foregå sideløbende med, at du varetager dine daglige opgaver. I funktionen som arbejdsgiver erkender du, at ikke findes timer nok i døgnet til, at du kan nærlæse og finkæmme samtlige ansøgninger fra ende til anden. Derfor opstiller du kriterier, som du kan grovsortere ansøgningerne på baggrund af.  

Dit CV er den vigtigste del af den gode ansøgning

Det første og vigtigste kriterium er dit CV. Der er ingen grund til at spilde dyrebar tid på at gennemgå ansøgninger fra folk, der ikke har en faglig relevant profil. Vores konsulenter oplever en generel tendens til, at jobsøgere er velkendt med, at det er en god ide at målrette deres motiverede ansøgning mod det specifikke job. CV’et, som beskriver relevant erhvervserfaring i forhold til jobbet, er derimod ofte iøjnefaldende standardiseret, hvilket er en ærgerlig fejl at begå, hvis du ønsker at komme i betragtning til drømmejobbet. 

Betragt dit CV som din adgangsbillet til ja-bunken, hvor arbejdsgiver nærlæser de motiverede ansøgninger. Du bør derfor bruge mindst lige så meget energi på at målrette dit CV, som du bruger på at lave den gode ansøgning. Uden et gennemarbejdet CV bliver din ansøgning aldrig læst. 

Godt begyndt er halvt fuldendt

Som ansøger skal du skille dig ud og fange læserens opmærksomhed allerede i overskriften og de første linjer i indledningen. Det handler for dig om at være relevant og personlig! Du kan søge inspiration i selve stillingsopslaget, hvor arbejdsgiveren ofte skriver mere om, hvad de har behov for, end hvad de kan tilbyde en ny medarbejder. På trods af at de fleste jobannoncer er fyldt med klicher og standardformuleringer, bør du undgå dem. Der er ingen, der husker din ansøgning på baggrund af mekaniske og upersonlige klicher, der kunne beskrive de fleste mennesker. Fang essensen af stillingen og fokusér på at være personlig i ansøgningen.

Skab en sammenhæng mellem det du kan, og det virksomheden søger

Din overskrift sidder lige i skabet. Den fanger med sikkerhed arbejdsgiverens opmærksomhed, og der er gode chancer for, at den kan være med til at sende dig i ja-bunken. Træd nu varsomt! Mange jobsøgere begår den fejl, at indlede deres ansøgning med at fokusere på sig selv. Husk på at din kommende arbejdsgiver kun har én ting for øje. Hvad du kan bidrage til virksomheden med! Du skal tydeliggøre, hvad virksomheden får ud af at ansætte dig, og hvorfor virksomheden har fanget din interesse. Dette både i overskriften og den indledende beskrivelse af dig selv med udgangspunkt i jobbet.

Bring din research i spil. Du har garanteret nærlæst jobopslaget et utal af gange og fundet relevant information om virksomheden. Brug den viden til at vise arbejdsgiveren, at du har forståelse for jobfunktionen og virksomheden. Kombinationen af din grundige research og beskrivelsen af den værdi du kan bidrage til virksomheden med, vil sende et signal om en oprigtig, seriøs og reflekterende ansøger, der sætter sig ind i tingene.

Underbyg din faglighed og personlighed

Sæt dine egne kvalifikationer og kvaliteter i forbindelse med de kompetencer, egenskaber og arbejdsopgaver, som virksomheden skitserer i jobopslaget. Indholdet i jobopslaget er nøje udvalgt og repræsenterer, hvad arbejdsgiver anser for at være vigtigt for at blive en succes i jobbet.

Udvælg de væsentligste punkter og brug din energi på at italesætte dine kompetencer i forhold til virksomhedens behov på disse områder, i stedet for at gengive hele dit CV. Tænk kvalitet frem for kvantitet. Ansøgningen er din mulighed for at nuancere de dele af dit CV, som har størst relevans for det job, du søger. Vis arbejdsgiver at du har forstået essensen af jobfunktionen.

Kort, præcist og ærligt

Du er nu nået til det sidste punkt i, hvordan du laver den gode ansøgning. Gennemgå din ansøgning for slåfejl, manglende tegnsætning og lange kringlede formuleringer, som skaber unødvendig støj. Fjern alle unødvendige fyldord, som du med sikkerhed har brugt i flæng. Din ansøgning bør ikke være en lang og udtømmende fortælling. Hold den så kort, præcis, overskuelig og ærlig som muligt.

God fornøjelse med at skrive den gode ansøgning, og husk at du aldrig ved, hvornår drømmejobbet dukker op. Du kan øge muligheden for at drømmejobbet kommer til dig ved at lægge dit CV i vores karrieredatabase.
Vores headhuntere indleder alle rekrutteringer med at søge efter interessante emner i karrieredatabasen, og det tager kun 2 minutter at oprette sig.